De praktijk heeft bewezen dat het succes van een project in grote mate wordt bepaald door het succes van een projectteam. In de ogen van TRIGONIUM Vastgoedmanagement is dit bijna altijd gebaseerd op een tweetal pijlers:
Goede teamgeest
In een goed functionerend team draait het om "samen "werken". Hierin zijn "samen" en "werken" twee werkwoorden waar actief op gestuurd moet worden. In een goed functionerend team, is het gezamenlijk doel bepalend. Deelnemers hebben allen een gezamenlijk belang om dit doel binnen de gestelde kaders te halen. Individuele doelen zijn ondergeschikt aan het gezamenlijk doel. Dat klinkt niet alleen mooi, maar is heel goed te realiseren als dit vooraf wordt besproken. De afgelopen jaren heb ik (met succes) geleerd om dergelijke teams samen te stellen, heldere doelen te stellen en het effectief en efficiënt inregelen van (deel)processen om deze doelen te kunnen halen.
Goed projectmanagement
Goed projectmanagement is volgens TRIGONIUM Vastgoedmanagement een goed gebalanceerd, efficiënt en effectief ingerichte samenhang tussen drie hoekstenen.

PROCESOPTIMALISATIE EN -BEHEERSING
Onder procesoptimalisatie - beheersing wordt in dit verband verstaan het zo efficiënt en effectief mogelijk inrichten van het te doorlopen proces en het continu meten van vorderingen op basis van vooraf gedefinïeerde Prestatie Indicatoren (PI). De hierbij gehanteerde Kritische Succes Factoren (KSF) zijn gebaseerd op de bekende GROTIK-elementen.
Procesoptimalisatie gaat vooral over samenwerken. Niet samenwerken als verschijnsel, maar over “samen ”en “werken” als twee werkwoorden. Het verloop van processen is altijd onderhevig aan een vaak intensief krachtenveld (veelal gebaseerd op niet-uitgesproken verwachtingen) die zeer invloedrijk en complex kan zijn. Optimaal verlopende processen gebruiken dit krachtenveld in hun voordeel. Dat kan bereikt worden door inzicht in dat krachtenveld en te weten welke partij welke belangen heeft en daarnaar te handelen. Op basis van een gedegen analyse van dit krachtenveld zijn beheersmaatregelen of stimuleringsmaatregelen in te zetten.
BATENOPTIMALISATIE
Onder batenoptimalisatie wordt in dit verband verstaan maximaliseren van opbrengsten en het tijdig inregelen en borgen van opbrengsten en financieringsmogelijkheden.
Batenoptimalisatie houdt kortweg in het zo concreet (SMART) mogelijk bepalen en vastleggen van de (project)doelen. Dit vraagt om denken vanuit een businessmodel of exploitatiemodel en moet op drie niveaus gebeuren: strategisch (richten, doelen vaststellen), tactisch (inrichten, hoe gaan we de doelen bereiken) en operationeel (“hoe zijn onze manieren”). Deze vraag dient vanuit verschillende perspectieven, die als communicerende vaten met elkaar in verbinding staan, bekeken te worden om het optimum te kunnen bepalen. Denk hierbij aan het financiële perspectief (rendement), maatschappelijk perspectief, duurzaamheid, et cetera.
KOSTENBEHEERSING
Onder kostenbeheersing wordt in dit verband verstaan het zo efficiënt en effectief moglijk inzetten van kapitaals (intensieve) middelen en een goede beheersing van de kasstromen.
Kostenbeheersing (GROTIK) begint met het inrichten van een project c.q. proces. Hiermee worden de kaders gesteld, die bepalend zullen zijn voor de hoogte van kosten en de mate beheersing daarvan. Duidelijke doelen en heldere kaders zullen bijdragen aan heldere (transparante) begrotingen, waarover goede besluitvorming kan plaatsvinden. Na besluitvorming zijn duidelijk afgebakende budgetten aanwezig, op basis waarvan verplichtingen kunnen worden aangegaan om de gestelde doelen te bereiken. Door de administratie transparant in te richten, zal op ieder moment inzicht bestaan in de bestedingsruimte en het prognoseresultaat.
Deze drie hoekstenen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Projecten worden steeds complexer en uitdagender. Door een integrale aanpak van de drie hoekstenen en het onderling afstemmen hiervan, kan een optimale balans worden gevonden om projecten haalbaar te krijgen en de houden.
Het vergt steeds meer van de projectmanager om zich in het krachtenveld van projecten staande te kunnen houden. Technische kennis en inzicht is niet meer voldoende. Juist de niet-cognitieve vaardigheden bepalen in belangrijke mate het succes van een project en een projectmanager.
|